Selecteer een pagina

De vereenvoudigde verlofregeling

10 sep 2024 | Arbeidsongeschikt, Overlijden, Sparen voor later

Pensioen en verlof: Van polderen naar een moeras aan regels. In navolging op het vereenvoudigd nabestaandenpensioen en de voorgenomen wijziging met betrekking tot verevening bij scheiding mag de verlofregeling wat ons betreft ook worden vereenvoudigd.

 

Voorheen was het overzichtelijk. Als je onbetaald verlof opneemt betaal je dat zelf. Keerzijde was dat een kersverse vader niet betrokken was bij de eerste periode na de bevalling, want na een paar (betaalde) vrije dagen werd hij door de werkgever toch echt wel weer verwacht. Met enige jaloezie werd gekeken naar de Scandinavische landen.

 

Werkend én werkgevend Nederland zagen de noodzaak: “dit moet anders”. Maar over de verdeling van de kosten waren de meningen (uiteraard) verdeeld. En wat gebeurt er dan in polderend Nederland: qua verlof komen we ergens in het midden uit met allerlei regeltjes over het aantal dagen, binnen welke periode op te nemen, wat als het kind eerder of later wordt geboren, wat als de vader ziek wordt in de verlofperiode, wat als het verlof een dag te laat wordt aangevraagd etc. etc.…… En de kosten worden gedeeld.

Uitkomst: wetgeving met een greep uit de vele verschillende verlofvormen;

  • Zwangerschaps- en bevallingsverlof (16 weken via het UWV)
  • Geboorteverlof (1 werkweek, te betalen door de werkgever)
  • Aanvullend geboorteverlof (5 weken extra verlof via het UWV)
  • Betaald ouderschapsverlof (9 weken verlof via het UWV)
  • Onbetaald ouderschapsverlof (17 weken, onbetaald)

 

Nu is dit voor menig werkgever ongetwijfeld al een behoorlijke uitdaging, maar dit alles heeft ook gevolgen voor de pensioenregelingen. In veel pensioenreglementen was opgenomen dat bij onbetaald verlof (tot 18 maanden) de pensioenopbouw tijdelijk werd gestopt, maar de risicodekkingen in stand blijven. De meeste verzekeraars kunnen deze mengvorm automatiserings-technisch nog altijd niet aan. Maar nu moeten zij zich dus ook gaan buigen over een nieuw fenomeen: betaald verlof, niet-zijnde “gewone vakantiedagen”.

 

Vraag die wij veel krijgen is wat voor een impact verlof heeft op het pensioen. Helaas is een eenduidig antwoord niet zo makkelijk. Er is (nog) geen standaard en elke uitvoerder heeft eigen voorwaarden die soms ook nog onduidelijk zijn. Hoe kan het eenvoudiger? Als een werknemer verlof opneemt en geen loon ontvangt dan zijn wij van mening dat uitgesteld loon (lees pensioen inleg) ook stopt. Zeker als een medewerker volledig verlof opneemt. Als er namelijk geen loon wordt betaald kan de eigen bijdrage ook niet worden ingehouden. Dus onbetaald verlof betekent tijdelijk geen inleg in de pensioenpot. Dat betekent ook dat als een medewerker gedurende een bepaalde periode 1 dag minder gaat werken de pensioenopbouw over deze 1 dag vervalt. Hmm… dat maakt het alweer complexer om uit te voeren. Mogelijk dat uitvoerders met een verlofpercentage kunnen werken net zoals gebeurt met het parttime werken.

 

In alle andere gevallen pleiten wij voor continuatie van de pensioenopbouw op basis van het oorspronkelijke loon. Ook als niet 100% wordt doorbetaald maar bijvoorbeeld 70%. Of als alleen het loon wordt doorbetaald tot het maximum dagloon en dus niet tot het maximaal pensioengevend loon. Ook de eigen bijdrage kan in deze situatie onveranderd worden ingehouden.

 

Om te voorkomen dat bij overlijden of arbeidsongeschiktheid de dekking vervalt of wordt verlaagd kan in alle verlofsituaties (betaald of onbetaald) de verzekeringsdekking ongewijzigd worden gecontinueerd. Verlof heeft dan geen invloed op de uitkering van de nabestaanden. De financiële impact voor werkgevers voor het continueren van deze dekkingen is beperkt. De premie die voor deze verzekeringsdekkingen wordt betaald is over het algemeen maar een fractie van de totale pensioenlasten.

 

Tot er een uniforme eenvoudige werkwijze komt moeten we het nog doen met alle verschillende soms onduidelijk regels. Kom je er dus even niet uit dan ligt dat niet aan jou! PensioenPlaza helpt je, al dan niet in samenspraak met de pensioenverzekeraar, met het vinden van de juiste oplossing.

Kantoor Assendelft

Communicatieweg Oost 12
(De watertoren – 7de etage)
1566 PK  Assendelft 

 

Kantoor Nieuwe Niedorp

Watersnip 9
1733 BG  Nieuwe Niedorp

Direct advies