Selecteer een pagina

Help ik krijg AOW

Maar mijn pensioen krijg ik op mijn 68ste? 

Help ik krijg AOW

19 aug 2022 | Sparen voor later

Deze vraag kreeg ik deze week een paar keer zodat ik besloot er een blog over te schrijven. Vroeger waren de AOWdatum en de pensioendatum hetzelfde, namelijk 65. In 2013 zijn deze van elkaar losgekoppeld. Doordat we langer leven was actie nodig om de AOW betaalbaar te houden. Er is toen besloten de ingangsdatum op te schuiven. We moeten dus langer werken. Gevolg was dat vanaf 2013 de AOW-datum in stappen steeg naar 67-jarige leeftijd. Daarna wordt periodiek bekeken of de AOW-leeftijd verder moet worden verhoogd. De levensverwachting is daarvoor bepalend. In 2013 is de pensioenrichtleeftijd voor pensioenregelingen via de werkgever toen in één keer verhoogd naar 67 jaar.  

In 2018 lag de AOW-datum voor het eerst hoger dan de 67-jarige leeftijd. Namelijk 67 jaar en 3 maanden. De pensioenrichtleeftijd van pensioenregelingen is daarom verhoogd naar 68-jaar. Later bij de onderhandelingen over het pensioenakkoord is de AOW-datum weer verlaagd en staat nu op maximaal 67-jaar. De pensioenrichtleeftijd is toen niet verlaagd. Verlagen van de pensioenrichtleeftijd kan niet zo gemakkelijk omdat daarmee ook de hoogte van pensioenaanspraken zouden afnemen.  

 

Vijf jaar voor het bereiken van de AOW-datum is er zekerheid over het moment waarop iemand een AOW-uitkering ontvangt. Dat wijzigt dan niet meer zodat er ook daadwerkelijk een pensioenplan kan worden gemaakt. Wel zo handig.  

 

Het moment waarop iemand een AOW-uitkering ontvangt, hangt dus af van de leeftijd. De pensioenrichtleeftijd in een pensioenregeling via de werkgever is niet leeftijdsafhankelijkEr is gekozen voor één pensioenrichtleeftijd voor alle werknemers in een pensioenregeling. En die datum sluit dus zeker niet voor iedereen aan bij de persoonlijke AOW-datum. Krijg je je pensioen dan later dan je AOWuitkering? Deze vraag krijgen wij steeds vaker. Het antwoord is ‘Nee’. Het is slechts een pensioenrichtleeftijd. Er is veelal de mogelijkheid dit pensioen eerder in te laten gaan. Daar moet in veel situaties wel actie voor worden ondernomen. We zien in de praktijk overigens dat er veelal verschillende pensioenpotjes zijn die op verschillende  leeftijden starten. Zo keert een deel van het pensioen al uit vanaf 65, een ander deel vanaf 67 en weer een ander deel vanaf 68-jarige leeftijd. 

 

Als uw AOW-datum dichterbij komt, helpen wij u graag met het opstellen van een pensioenplan. Het is onze expertise alles tijdig te organiseren en uitleg en inzicht te geven in alle beschikbare optie. We stemmen dan de pensioenen af op het moment dat het werkelijk nodig is. Daarbij kijken wij natuurlijk ook naar de fiscale aspecten als dat voor u belangrijk is. Het is zelfs mogelijk om het pensioen al voor de AOW-datum uit te laten keren. Dat kan eventueel in deeltijd omdat u 1 of 2 dagen minder gaat werken. Pensioen is maatwerk en wij begeleiden u graag bij alle opties die er zijn.  

Neem contact op met Rick, Martijn of Jelte

 PensioenPlaza
075 – 204 02 90
info@pensioenplaza.nl

Voor werkgevers

Pensioen voor medewerkers
Verzekeren loondoorbetaling
WGA-aanvulling en WIA-excedent

Voor ondernemers

Inkomensplanning
Pensioen- of lijfrenteadvies
Arbeidsongeschiktheidsverzekering
Overlijdensrisicoverzekering
Compagnonsverzekering

Voor werknemers

Pensioenplanning
Pensioen- en lijfrenteadvies
Pensioen en echtscheiding
Overlijdensrisicoverzekering

Direct advies