Selecteer een pagina

Meer sparen minder belasting betalen

Het kan echt!

Meer sparen minder belasting betalen

2 mrt 2023 | Sparen voor later

Je geld reserveren in een oude sok net als vroeg kan natuurlijk, maar de vraag is of dat verstandig is. Vroeger was niet alles beter. Er zijn naar ons oordeel weinig redenen om je pensioen op deze manier bij elkaar te sparen.

Maar waarom zou je je geld vastzetten op een geblokkeerde rekening? Zeker als dat maar bij een beperkt aantal aanbieders kan. Daar komt bij dat je het geld alleen nog kunt gebruiken voor je pensioen. Dat is totaal niet flexibel. Juist het feit dat je dit gereserveerde geld niet vrij kunt opnemen zien wij als een belangrijk voordeel. Als het even tegenzit en je zou een greep kunnen doen uit je pensioenpot dan vermoeden wij dat er in Nederland veel minder zou zijn gereserveerd voor de oude dag. En dat betekent een minder leuk leven later.

Er is naast het gegeven dat je eenmaal geïnvesteerd geld in je oude dag niet meer kunt opnemen is er nog een belangrijke reden waarom pensioensparen interessant is. De overheid faciliteert pensioenopbouw met fiscale regelingen. En minder belasting betalen daar wil toch iedereen van profiteren. Hoe werkt dat?

Voor je pensioen mag je geld inleggen van je brutosalaris en als je dit privé regelt via een lijfrente dan mag je de inleg in mindering brengen bij de jaarlijkse aangifte voor de inkomstenbelasting. Dat betekent dat je netto ongeveer 63 euro betaalt om 100 euro voor je pensioen te sparen. Er zit echter nog wel een addertje onder het gras. In de toekomst moet je (rekening houdend met bepaalde spelregels) weer belasting betalen over de opname van je pensioenrekening. En juist daar zit het fiscale voordeel. In de eerste belastingschijf (tot ongeveer € 37.000) betaal je een lager belastingtarief na je AOW-datum. Je betaalt dan namelijk niet meer mee aan de financiering van de AOW. De premie voor de AOW is een onderdeel van het belastingtarief in de eerste belastingschijf. Als je inkomen onder het genoemde bedrag blijft zal je na je AOW-datum netto ongeveer 81 euro overhouden van de 100 euro die je ontvangt. Dat betekent dat je 63 netto hebt ingelegd en 81 euro krijgt uitgekeerd. Dat is toch een mooi fiscaal rendement. En je hebt ook nog de mogelijkheid om je pensioengeld te beleggen waardoor je meer rendement behaald. Hoe beleggen voor je pensioen werkt en de pijlers van ons pensioenstelsel zullen we in een ander blog behandelen.

Mocht je meer willen weten over sparen voor later dan staan Rick, Martijn en Jelte van PensioenPlaza voor je klaar. 

 

Voor werkgevers

Pensioen voor medewerkers
Verzekeren loondoorbetaling
WGA-aanvulling en WIA-excedent

Voor ondernemers

Inkomensplanning
Pensioen- of lijfrenteadvies
Arbeidsongeschiktheidsverzekering
Overlijdensrisicoverzekering
Compagnonsverzekering

Voor werknemers

Pensioenplanning
Pensioen- en lijfrenteadvies
Pensioen en echtscheiding
Overlijdensrisicoverzekering

Direct advies