Selecteer een pagina

Sta niet stil

Kom in actie!

Pensioen niet doen!

door | 5 jun 2020 | Sparen voor later

Of toch wel? En waarom dan? Wat mij betreft zijn er twee hele belangrijke redenen om te sparen voor later. De eerste reden heeft te maken met de fiscale stimulering van onze overheid waar je gebruik van kunt maken. Je hebt dus een financieel voordeel door te sparen voor later. Dat geldt overigens niet alleen voor werknemers, maar ook voor ondernemers.

Fiscaal interessant

Elke euro die je reserveert voor later mag je onder voorwaarde in mindering brengen op je belastbaar inkomen. Dat betekent dat je over minder inkomen belasting hoeft te betalen aan de Nederlandse staat. Nu wordt het interessant! Dat wil toch iedereen wel. Het fiscale voordeel dat je nu krijgt is veelal 37,35% en kan oplopen tot 49,50% als je inkomsten hoger zijn.

Concreet betekent dit dat je 63 euro minder aan inkomsten hebt als je 100 euro reserveert voor later. Dat is toch te mooi om waar te zijn! En dat klopt. Dit is namelijk maar een gedeelte van de fiscale spelregels.

Als het eenmaal later is, dan is één van de voorwaarden dat je weer belasting moet betalen. Over elke opname betaal je dan weer inkomstenbelasting. Maar nu komt het. Het tarief dat je aan belasting betaalt is na je AOW-datum veel lager. Je hoeft dan namelijk niet meer te betalen voor de financiering van de AOW. Je hebt dan immers al recht op een AOW-uitkering. Je betaalt dan geen 37,35%, maar 19,45% inkomstenbelasting.

Kortom van de 100 euro die je had gespaard houd je ruim 80 euro netto over. Dat betekent dat je door 63 euro minder inkomsten nu, in de toekomst 80 euro krijgt uitgekeerd. Een fiscaal rendement van bijna 27%. En dat is toch een mooi rendement op je investering? Uiteraard wel onder de voorwaarde dat de fiscale spelregels niet veranderen.

Eerder beginnen is minder inleggen

Door nu te sparen voor later, weet je dat je in de toekomst ook lekker kunt leven. Als je hier vroeg mee begint hoef je maandelijks minder opzij te leggen. Later starten met reserveren heeft grote gevolgen voor de hoogte van de inleg per maand. En dat wil je natuurlijk liever niet.

Het overgrote deel van de werkende Nederlanders bouwt pensioen op via de werkgever. Ze hebben dus helemaal geen keuze. En dat is soms maar goed ook. Pensioen blijft vaak abstract en wordt veelal ervaren als lastige materie (door alle voorwaarden en regeltjes). De hele woekerpolis affaire van een aantal jaar geleden helpt natuurlijk ook niet mee. In de praktijk blijkt dat het lastig is om nu iets te laten voor een goed leven later. Zeker als dat later nog ver weg is.

Toch meen ik dat het juist voor de groep die niet via de werkgever iets opbouwt voor later, het belangrijk is om zo vroeg mogelijk in actie te komen. Mocht je het op prijs stellen, dan denk ik natuurlijk even met je mee. Dan is het ineens helemaal niet meer ingewikkeld of lastig. Schiet daarom nu uit de startblokken! Daarvoor kunt je mij bereiken op 06 – 21 56 47 35 of via jelte@veenstraadvies.nl.

Voor werkgevers

Pensioen voor medewerkers
Verzekeren loondoorbetaling
WGA-aanvulling en WIA-excedent

Voor ondernemers

Inkomensplanning
Pensioen- of lijfrenteadvies
Arbeidsongeschiktheidsverzekering
Overlijdensrisicoverzekering
Compagnonsverzekering

Voor werknemers

Pensioenplanning
Pensioen- en lijfrenteadvies
Pensioen en echtscheiding
Overlijdensrisicoverzekering

Direct advies